Brrr… Schenk je elektrische wagen met deze 5 tips extra aandacht tijdens de vrieskou!

Wanneer temperaturen onder nul gaan, bereid je je elektrische wagen best voor op deze koude. Lage temperaturen en een optimale batterijcapaciteit gaan namelijk niet hand in hand. Zowel normale verbrandingsmotoren als elektrische batterijen vragen dan wat extra zorg. Om je letterlijk én figuurlijk warm te maken voor de winter, sommen we 5 nuttige tips op.

In het zonnetje of binnenshuis

Grrrr… een bevroren voorruit. De dag begint goed, denk je meteen. Met een ijskrabber je bevroren ramen onder handen nemen, is niet het leukste karweitje. Al gaan er nog enkele nadelen gepaard met deze kou. Een batterij lange tijd blootstellen aan lage temperaturen, werkt in de hand dat je batterij op lange termijn minder goed presteert. Om hierop zo goed als mogelijk te anticiperen, parkeer je je wagen beter in je garage of onder een overdekte plek. In de zon kan ook natuurlijk, maar ga die maar eens zoeken op een sneeuwige dag?!

Een minimum batterijlading doet wonderen

Het merendeel van de elektrische wagens heeft een lithium-ion accu. Waarom? Simpelweg omdat ze een lange levensduur hebben en een hoge energiedichtheid bevatten. Daarboven zijn ze ook nog eens milieuvriendelijk, een win-winsituatie dus. Maar hoe draag je hier het beste zorg voor? Probeer tijdens koude winterdagen steeds 20 procent van je batterij te bewaren. Hierdoor bezit je voldoende capaciteit om je auto geleidelijk aan te laten opwarmen voor je er de baan met opgaat.

Een correcte bandenspanning

Opgepompte banden maken een wereld van verschil. Niet enkel voor je rijcomfort, maar ook voor het energierendement van je auto. Hoe beter het potentieel van je batterij of accu benut wordt, hoe meer voordelen dit oplevert. Denk bijvoorbeeld aan een betere grip op de baan. Zodra je bandenspanning te laag is, neemt de grip af waardoor de kans op slippen vergroot. Daarnaast verbruik je bij optimale bandenspanning minder brandstof (zodus ook minder CO2-uitstoot) en hoef je minder snel op te laden. Great!

Eco & cruise

Wist je dat je auto minder energie verbruikt als je je met een constante snelheid op het wegdek begeeft? Vandaar dat de functie cruise control in het leven geroepen werd. Je rijdt hiermee op een zuinigere manier wat zowel het milieu als je portemonnee ten goede komt. Daarnaast zijn de meeste elektrische wagens voorzien van een ecologische modus. Een eco-wat? Wel, een spaarstand die je de mogelijkheid biedt om de verwarming of koeling in een energiezuinige stand te zetten. Het doel hiervan? Jou zoveel mogelijk kilometers besparen.

Perk je energieverbruik in

Mits enkele simpele en kleine aanpassingen kan je op een zuinigere manier de baan op. Denk hierbij aan volgende zaken:

–       Vermijd om iedere seconde van de dag de airco en verwarming aan te zetten.

–       Vermijd overbodig gewicht in je auto, hoe zwaarder je auto, hoe meer brandstof je verbruikt.

–       Laat je radio niet onnodig aanstaan, deze verbruikt net zoals een telefoonoplader in je auto energie en zodus ook brandstof.

–       Tot slot: maak niet de hele rit gebruik van comfortfuncties zoals stoelverwarming of stuurwielverwarming. Deze onzichtbare luxe kan namelijk het kostenplaatje van je brandstof weleens de lucht in doen gaan.

En… vergeet vooral je autoverzekering niet! Op die manier kan je zowel in koude als warme maanden met een gerust geweten rondcruisen (mét of zonder cruise control).